fredag 21 februari 2014

Certifiering

Certifiering, intyg som till sin riktighet bestyrks av vederbörande myndighet, privatperson eller juridisk person.

Etymologi
Från tidigt 1300-tal genom från fornfranska certificat, certifiier, försäkra sig om, bevittna sanningen av. Från 1100-talets latin certificare, som bestyrker, att försäkra sig om, från latinets certus (jmfr engelskans certain). Tillsammans med roten facere, att göra, göra. Relaterade engelska ord certified; certifying.
(källa: www.wikipedia.org)

"Sedan 2008 erbjuder RFSL hbt-certifiering, som innebär ett synliggörande av att en organisation arbetar strategiskt i syfte att erbjuda en god arbetsmiljö för anställda och ett respektfullt bemötande av patienter/klienter/brukare utifrån ett hbt-perspektiv." 

De verksamheter som genomgår RFSL:s utbildning erhåller dessa certifikat. De anger själva på sin hemsida att "de har en lång tradition av att genomföra utbildningsinsatser", vilket (enligt dem själva) ska borga för kvalitét. På samma sida kan vi läsa att kraven på kvalité i dessa fall inte i första hand gäller utfärdaren av certifikatet utan mottagaren.

"Det måste också synliggöras att kompetensen finns. Genom RFSL:s hbt-certifiering kan en organisation inte bara tillägna sig kunskap och verktyg för det kontinuerliga arbetet - certifieringen är också ett kvitto på att systematiskt arbete genomförts. På så sätt är certifieringen ett hjälpmedel i synliggörandet."

Certifikatmottagaren ska alltså för att motta certifikatet från RFSL kunna uppfylla vissa kriterier. På RFSL:s hemsida nämns dessa fem kriterier och det sista av dem innebär att "uppdragsgivaren skall genomföra kvalitetsgenomgång enligt avtalad plan". 

Ser vi på det i ett tidsperspektiv blir alltså certifikatmottagande myndighet bunden på en rad punkter. RFSL:s kriterier för att certifikat ska utfärdas kan du läsa nedan:


"1. Uppdragsgivarens samtliga anställda skall ha en kunskapsnivå motsvarande en grundutbildning i hbt-frågor samt relevanta fördjupningskunskaper enligt avtalad plan. (Utbildningsplanen läggs upp under planeringsfasen)

2. Uppdragsgivaren skall, med utgångspunkt i förvärvade kunskaper, aktivt och kontinuerligt arbeta för att skapa en öppen och inkluderande arbetsmiljö utifrån ett hbt-perspektiv

3. Uppdragsgivaren skall, med utgångspunkt i förvärvade kunskaper, aktivt och kontinuerligt arbeta för att skapa ett välkomnande och respektfullt bemötande av patienter/klienter/ brukare utifrån ett hbt-perspektiv.

4. Uppdragsgivaren skall ha en utarbetad och väl förankrad plan för hur attitydarbetet kring hbt-frågor på arbetsplatsen – såväl internt rörande egna anställda som externt mot patienter/klienter/ brukare – ska fortskrida efter utbildningens slut, samt en dokumenterad plan för att hantera klagomål/diskrimineringsfall etc.

5.Under certifieringsperioden: Uppdragsgivaren skall genomföra kvalitetsgenomgång enligt avtalad plan.

Certifikatet är giltigt i tre år. Därefter görs ett förstärkt uppföljande, så kallad "omcertifiering" för förnyelse av certifikatet i ytterligare tre år." 
ref: www.rfsl.se


Kraven är mycket, mycket vittgående och utsträckta både rumsligt och tidsmässigt. Planering, genomförande, krav på aktivitet både bland personal och klienter/patienter/brukare. Det ska finnas en tydlig och utarbetad plan och planen är bara giltig i tre år.

Det finns knappast någon myndighet idag med så vittsträckta befogenheter. Hur fick RFSU och RFSL en sådan hög status? Vad var det i deras agerande och frågeställningar som gett dem detta myndighetsmandat så att de kan certifiera mycket välutbildade personer med egna examina och myndighetsmandat? De kan alltså utbilda läkare, präster och biskopar. Läser vi i ordets betydelse är det att myndiggöra, att hålla något för sant. Det betyder att RFSU och RFSL har kunskap och myndighet som de erhållit genom "lång erfarenhet av att utföra utbildningsinsatser". Detta kriterium uppfyller ju i så fall svenska grundskolan i än större utsträckning då de haft mandat att utbilda sedan 1862. Så det kan inte vara denna erfarenhet i utbildning som gett makten att certifiera.

Men kan myndigheten ha erhållits på grund av lång och utdragen och hård förföljelse av just denna grupp. Har de diskriminerats på ett mera öppet sätt än andra diskriminerade grupper? Varför har t.ex. inte handikappade rätt att certifiera myndigheter? (där vore det sannerligen behövligt, p.g.a. att många ännu inte äger tillträde till mängder av lokaler). Eller de som förföljs p.g.a. av religiös övertygelse, varför certifierar inte kristna och muslimer dessa myndigheter så att diskriminering ska undvikas? Nej, myndigheten kan inte ha erhållits p.g.a. att det rör sig om en diskriminerad grupp. Då hade många haft tillgång till certifikat.

Verkligheten bakom denna position ligger i en långvarig och utdragen lobbyprocess högt upp i maktens korridorer. På sin tid skrev Arne Imsen boken Låt dig inte skrämmas av homosexmaffian. Titeln kanske upprör en del människor som ser livsmönstret som accepterat, etablerat, rättvist och gott, men bakom den titeln rör sig en profetisk iakttagelseförmåga utanför det mesta. Imsen var en av dem som såg hur djupt denna rörelses rötter trängde sig i folkdjupet och vilken andlig förvirring som skulle följa i spåren av den. På youtube såg jag igår ett litet klipp av Jonas Gardells bejublande och storslagna show Mitt enda liv, där han sjunger om "min gud" uppblandat med svordomar och med regnbågsflaggorna i ryggen, då förstår man att tankebyggnaderna inte är lätta att rå på. Raderna av kärleksförklaringar på twitter till showen vittnar också om "det allmännas" acceptans.

Men oavsett det allmänna, oavsett samhälle, oavsett myndighetsstatus - RFSU och RFSL är inte myndigheter!

Den enda möjlighet en certifikatutgivare har att få sin myndighet det är av certifikatmottagarna! Mottagarna ger utgivarna legitimitet! I den stund en mottagare skriver under har utgivaren fått sin myndighet. Därför är den enda chansen för vårt land att komma undan den här certifieringen att myndigheter och ansvariga vaknar och vågar stå upp för sanningen även om det svider. Någon måste berätta sanningen - att kejsaren saknar kläder.












































2 kommentarer:

  1. Tack för inlägget. Om man ser vilka företag som låtit sig certifieras så är det nästan uteslutande kommunala inrättningar. Myndigheter godkända av RFSL. Horribelt!

    SvaraRadera
  2. Tack till dig också Berno, som läser och ger stöd. Man kan bara hoppas att det sker ett uppvaknande.

    SvaraRadera