torsdag 17 maj 2012

Samfundsledare, klarar du Uppdrag granskning?

Med anledning av gårdagens Uppdrag granskning där muslimerna nagelfors av hjälpsökande, utklädda muslimska kvinnor, och när vi ändå är inne på detta tema kan vi dra oss till minnes granskningen av Frälsningsarmén tidigare, vill jag ställa några frågor till dig som samfundsledare.
http://svt.se/ug/muslimska-ledare-uppmanar-kvinnor-till-underkastelse

Nu vill jag fråga dig hur din spontana reaktion inför en sådan granskning är:

1. Du reagerar med ett ökat kontrollbeteende. Talar med pastorer och ledare, varnar och pekar finger. Du vill inte att din kyrka "ska göra bort sig" inför kameror. Du påtalar hur noggrann en själasörjare ska vara innan han eller hon uttalar sig i någon fråga inför hjälpsökande.
Om du som samfundsledare reagerar så här kan jag direkt tala om att du redan vet om att du tar emot statliga pengar på ett oärligt sätt. Din reaktion vittnar nämligen om att du vet att något ska döljas.
2. Du reagerar med "låt-gå-mentalitet". Det här hände musllimer. Vi tänker inte så om kvinnor. Det skulle inte hända oss. Vi är så etablerade. Vi tillhör ju själva samhället och är en del av vår egen kultur. Det vore liksom fel att granska oss.
Om du som samfundsledare har dessa tankar kan jag tala om att du redan både är i världen och av världen. Tro för den skull inte att du skulle klara granskningen bättre. Ju mera förvärldsligad kyrka - desto fler individualister som kan säga precis vad som faller dem själva in.
3. Du reagerar med rädsla. Det här kan innebära förtroendeförlust. Vi kommer att förlora medlemmar. Kanske går vi bakåt igen. Vi måste se till att vi är pålästa vad gäller lagarna i Sverige. Nu får Bibeln vila lite.
Om din reaktion är denna så ser jag bara en arbetare rädd att förlora den jordiska lönen.
4. Anfall är bästa försvar. Du kliver fram tydligare. Markerar Guds ord. Du avsäger dig kopplingarna till statsbidrag och gör sällskap med Jesus utanför lägret.
Om någon reagerar så här så säger Jesus: Tack för att du kom.


Makten att bygga upp ett samfund har de som är medlemmar, men makten att förstöra det har vi gett till Staten och media.




onsdag 16 maj 2012

Nästa gång...?

Vems tur blir det nästa gång? Vilken kyrka, vilken religion ska nagelfaras av Janne Josefsson och Uppdrag granskning?
http://svt.se/ug/muslimska-ledare-uppmanar-kvinnor-till-underkastelse

Ikväll fick vi se två utklädda och kameraförsedda kvinnor som åkte runt till landets tio moskéer och träffade eller talade i telefon med lika många imamer. De skulle utge sig för att vara släktingar och den ena som sökte hjälp sökte av den anledningen att hennes man gift sig med en kvinna till och att hon blivit slagen. Imamerna skulle svara på om hon 1) skulle tolerera ännu en fru, 2) hon skulle finna sig i att bli slagen, 3) om hon hade rätt till sin egen kropp och kunde neka sin man sex, 4) samt om hon kunde vända sig till polisen om hon blev slagen.

Imamerna svarade enligt sin tro, att mannen kunde ha fler fruar, att hon skulle visa kärlek, att hon skulle vara förstående och att hon inte skulle vända sig till polisen. Samtalen spelades in. Flera av svaren strider mot svensk lag, men är förenliga med Koranen och deras tro.

I slutet av programmet konfronterades imamerna med inspelningar med herr JJ som överdomare och förespråkare av svensk lag, och då visar det sig att de inte längre står för vad som sagts. Nu gäller helt plötsligt svensk lag.

Några reflektioner.
1. Lagen om trossamfund möjliggör den här typen av granskning där landets lag ställs över de ord som 
är Guds egna. Vi vet att människor och system ändras över tid och rum, men vi vet att Guds ord står fast. Det är det enda som står fast. Vilken kyrka nagelfars nästa gång? Din?
2. Som, de som läser denna blogg, säkert känner till så är jag inte muslim. Jag kan inte ens påstå att jag håller med imamerna eller vad som sägs i Koranen, men enligt den kristna tron, som jag tillhör så ska tron hålla för ljuset. Det betyder att om en sådan granskning skulle genomföras vore det rätta att sedan stå fast vid ordet även om man riskerar att ordet "bryter" lagen eller att det som sagts skulle kunna medföra förlorade statsbidrag. Vi vet att Sanningen gör fri och då ska den gälla hela vägen.
3. Slutligen: Om då religionen kraftigt kränker eller förtrycker någon så är det ju faktiskt bra att det finns granskning. Man kunde ju tänka sig att det bildades samfund med mänskligt förvridna regler och då vill vi ju att det avslöjas. Men vad händer när samhället har fel och när det är Gud som har rätt? När granskningen mynnar ut i att pastorer eller präster inte viker sig och ändrar sig för pengars skull? Då får vi kanske se väckelsen bryta fram i det här landet.